Според најновото истражување, безалкохолното заболување на замастен црн дроб, всушност состојба на акумулација на маснотии во црниот дроб без прекумерна употреба на алкохол и други специфични причини за стеатоза на црниот дроб, се повеќе се поврзува со метаболичкиот синдром.

Тоа е сложено метаболичко заболување кое вклучува дебелина на желудникот, отпорност на инсулин, намалена толеранција на глукоза, висок крвен притисок и нарушени маснотии во крвта.

Причината е намалена функција на тироидната жлезда.

Дијагнозата се поставува кога повеќе од пет проценти од клетките на црниот дроб се инфилтрираат во маснотии, а внесот на алкохол е помал од 0,02 дл / ден.

Причини за безалкохолно заболување на замастен црн дроб вклучуваат намалена функција на тироидната жлезда, воспалително заболување на цревата, синдром на полицистични јајници, бременост, долготрајна парентерална исхрана и терапија со некои лекови.

Исто така, се повеќе се зборува за улогата на засладувачите што се користат во прехранбената индустрија, пред се, фруктозата.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде