Многу е важно да не колабирате, за тоа секако мора да внесувате многу течности и течна храна.

Но потребно е да ја заштитите вашата кожа од една страна и од друга страна да го намалите барем малку чувството на топлина.

За сите кои работат на отворено на лето, важат следниве препораки за заштита:

  • Вода за разладување

Вода не е само за пиење, туку и за разладување. Нанесете малку вода на делови од телото, како што се вратот, лицето, измијте ги рацете и нозете.

Тоа ќе ви обезбеди свежина неколку минути.

  • Крема со заштитен фактор

Задолжително намачкајте ги деловите од кожата кои се изложени на сончеви зраци со крема за сончање.

На тој начин ја штитите кожата од воспалителни процеси и од губење на еластичност или феномен познат како „стареење на кожата“.

  • Туширање со ладна вода пред да излезете

Истуширајте се со поладна вода пред да излезете од дома и не се суштете целосно.

Ладната вода ќе ви обезбеди задржување на свежината во телото барем во нареден 1 час.

  • Избегнувајте алкохол

Алкохолот е непријател број еден за сите кои работат на отворено.

Ве дехидрира и го загрева телото дополнително со што го оптеретува вашиот систем за ладење што секако е на „голема мака“.

Строго избегнувајте било кој тип на алкохол и никако не се ладете со „ладно пиво“.

  • Чести паузи

Не се изложувајте на сонце повеќе од 15тина минути без да направите пауза во сенка.

При паузата освежете се со вода или овошје.