Овој недостаток се рефлектира на целосниот организам, така што има чувство на слабост, болка во мускулите и зглобовите, а артерискиот притисок е радикално намален.

Голема количина на влага во воздухот ги создава овие проблеми и кај здравите и кај хронично болните.

Колку е поголема влажноста, толку е поголема смртноста

Премногу влага исто така прави да се чувствувате потопло отколку што е, но тоа не е најдраматично: многу студии покажаа дека морбидитетот и морталитетот се повисоки кај луѓето кои живеат во услови на висока влажност!

Паѓа висок крвен притисок

Поради големиот процент на влажност, иако летото штотуку започна, екипите на брзата помош веќе бележат рекорден број на интервенции, а многу хипертензиви бараат помош од лекар за да ја поправат терапијата.

Сега причината е што инаку високиот крвен притисок им „паѓа“.

Високата влажност најмногу им пречи на метеоропатите

Д-р Татјана Радосављевиќ, пулмолог, вели дека метеоропатите се чувствителни на зголемена влажност, кои реагираат на промени во расположението, замор и други физички проблеми:

Најтешко е за хронични пациенти

Сепак, пациентите со хронично срцево заболување, крвни садови, респираторни органи, ревматски заболувања и деца имаат најтешко време со висока влажност – објаснува д-р Радосављевиќ.

Нашиот соговорник исто така вели дека премногу влага ја намалува ефикасноста на размената на топлина со намалување на стапката на испарување на влагата од површината на кожата.

Имено, многумина имаат чувство дека се целосно влажни и имаат потешкотии при дишењето, а не е невообичаено да се појави и топлотен удар.

Што е влажност?

Тоа е количина на водена пареа во атмосферата и е еден од најважните климатски елементи.

Количината на водена пареа во воздухот може да се изрази како апсолутна влажност, што претставува содржина на вода во воздухот во кубни метри или во грамови на килограм.

 

ИЗВОРНовости
претходниот член,Репортажа за Пирот: Град во кој живеат спомените
Следната статијаВо животот ослободете се од луѓе кои ве интерпретираат!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде