Невообичаена куќа од дрвја, наменета за одмор и работилници, кружен облик со целосно проирна фасада со поглед кон шумата, се наоѓа недалеку од главниот град на Чешка – Прага, на приватен имот што се користи како пасиште за овци, пренесува порталот Градна.

Сепак, примарната цел на изградбата на таа куќа, како што велат авторите, не била да се одмори во природата, туку да се создаде место каде што ќе се одржуваат предавања за садење дрвја, како и да се примени тоа знаење двапати годишно.

Идејата е да се обнови локалната шума на овој начин, како и да се активираат посетителите.

Целиот проект се базира на скицата на архитектот Јан Тирпекл и шематскиот распоред на постојните дрвја, така што конечниот изглед е претежно дефиниран за време на самиот процес на градење.

Во куќата може да се влезе преку скалило што личи на дрвена таванска скала, додека внатре има само неколку столови, кревет, лежалка и камин, што, според архитектите, е сосема доволно за пријатен краткотраен престој во ова засолниште.

Зградата се состои од две независно поставени дрвени платформи и проѕирна фасада која е фиксирана од два „прстена“ во подот и таванот, а панорамските прозорци овозможуваат целосен преглед на куќата, додека завесата е поставена околу целиот обем за да се обезбеди приватност.

Сопствениците одлучија секој што сака да може да ја посети оваа куќа е слободен да го стори тоа со претходно известување.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде