Проектот „Балкан Детокс Лајф“ предвидува подигнување на свеста и зајакнување на националните капацитети за борба против труење со диви животни, бидејќи, како што се додава, ова е една од најчестите причини за намалување на популацијата кај многу загрозени видови, пишува порталот Птици на Србија.

Нелегалното труење со природата е кривично дело во животната средина, потребна ни е соодветна вклученост на надлежните институции за регистрација, истражување и казнување на овие активности. Проектот предвидува соработка со владините агенции за спроведување на законот со цел да се постигне токму тоа, вели Јован Андевски, од Фондацијата за заштита на мршојадци.

Како што се додава, акциите за спречување на труење досега постигнаа голем напредок, додека во рамките на проектот, активистите сакаат да ги зајакнат оперативните капацитети на секоја земја.

Ова вклучува координација на националните институции со цел да се постигне поефикасно откривање и одговор на случаите на труење.

Координаторот на проектот Балкан Детокс Лајф, Урош Пантовиќ, вели дека тој се заснова на балканскиот проект за борба против труење, особено во обезбедувањето ангажман на државата во борбата против труењето на диви животни.

Најчестиот случај, како што е објаснето, е намерно поставување отровни мамки поради убиство на диви предатори и други животни кои можат да им наштетат на домашните животни или на дивите животни.

Иако труењето на диви животни е казниво, оваа штетна практика сè уште е широко распространета и претставува опасност за биодиверзитетот, а особено ги загрозува мршојадците, што, како што честопати истакнуваат експертите, може да го загрози и јавното здравје на човекот.

Во последните 20 години имало 465 потврдени смртни случаи на мршојадци на Балканот, а една студија на Фондацијата за заштита на мршојадци проценува дека најмалку 115 мршојадци умираат годишно од труење во балканските земји, со само околу 20% од ваквите инциденти.

Проектот ќе трае 5 години и е финансиран од Европската унија, а во него се вклучени Фондацијата за заштита на мршојадци, Фондацијата Мава, Фондацијата Еуронатур, Фондацијата Витли за заштита на природата и животната средина, како и Фондацијата за енергетска ефикасност за специфични активности.

Буџетот на проектот е 1,8 милиони евра и ќе се спроведува низ цела Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Грција, Македонија и Србија.

ИЗВОРНова економија
претходниот член,Германија во целосен карантин
Следната статијаПогледнете како изгледа една од најубавите стаклени куќи на дрво (ФОТО)

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде