Пребирливоста на храната кај децата е проблем со кој се соочуваат огромен број родители. Понекогаш ова е прилично блага верзија, што значи дека детето, и покрај тоа што одбива некои видови храна, ужива во прилично разновидна палета храна.

Од друга страна, можна е екстремна форма на пребирливост, кога детето практично ќе ја одбие целата храна што ќе му ја понудите.

Родителите, се разбира, во такви ситуации се прашуваат како да постапат понатаму. Дали има смисла да се принуди детето да јаде храна што упорно ја одбиваат или може да направиш повеќе штета отколку добро? Дали можеби има подобри методи за навикнување на дете на одредена храна?

Недостаток на важни хранливи материи

Главната грижа на родителите кои сметаат дека нивното дете е натпросечно пребирливо е, се разбира, поврзано со внесувањето на сите потребни хранливи материи.

Имено, пребирливоста значи и зголемена можност за посериозен недостаток на одредени основни хранливи материи, што може да биде особено проблематично во периодот на развој и раст на детето.

Но, студијата објавена оваа година од Американската академија за педијатрија сигурно ќе ги увери родителите кои страдаат од вакви грижи.

Имено, истражувачите откриле дека пребирливите деца вклучени во студијата немале повеќе здравствени проблеми во споредба со помалку пребирливите врсници. Не беа откриени сериозни недостатоци на микроелементи за развој, недоволна тежина или неухранетост кај сите деца вклучени во студијата.

Селективноста како заштита од дебелина?

Студијата е резултат на долго истражување кое траеше пет години и во кое учествуваа 317 семејства. Децата беа поделени во три групи, најпребирливи, умерено пребирливи и помалку пребирливи.

Истражувачите откриле, меѓу другото, дека пребирливоста кај повеќето деца не е нешто што исчезнува преку ноќ. Во период од пет години (децата беа четири години на почетокот и девет години на крајот од студијата), немаше преголеми промени во селективноста на одделни деца.

Иако пребирливоста честопати предизвикува загриженост, еден од наодите од студијата беше поврзан со позитивниот аспект на оваа одлика. Ова е еден од заштитните фактори кои помагаат да се намали веројатноста за дебелина кај децата, што исто така е сè почест проблем.

Успешни методи за намалување на селективноста

Родителите може да бидат под силен притисок поради навиките на јадење на детето. Тие го пренесуваат овој притисок на децата, што обично дава сосема спротивни резултати од посакуваните. Имено, студијата потврди дека постојан притисок може само да ја зголеми селективноста на детето. Па, кој е најдобриот начин да се справите со такви ситуации?

Секој случај, се разбира, е малку поинаков, така што индивидуалниот пристап има смисла, но експертите во принцип се согласуваат дека одредени методи се корисни за повеќето мали гласачи.

Вклучувањето деца во процесот на подготовка на храна, што започнува со избор на храна, треба да биде многу корисно. Задачите, се разбира, мора да бидат прилагодени на возраста на детето, бидејќи дури и многу мали деца можат да учествуваат барем во одредени фази на подготовка на храна.

Овој метод е исклучително ефикасен за повеќето деца. Ако тие барем делумно учествувале во подготовката на оброкот, тие сигурно ќе сакаат барем да ја испробаат храната – во некои случаи ова веќе може да значи голем напредок – и често се случува да ја јадат чувана со големо задоволство.

Почесто изложување на одредена храна исто така може да помогне – но не со принудување на детето да ги јаде, туку со тоа што ќе ги направи достапни.

Се разбира, не смеете да заборавите дека и тука децата учат многу со имитирање. Ако сте загрижени за навиките во исхраната на вашето дете, секогаш треба да се запрашате дали и самите сте добар пример или треба да промените нешто и во оваа област.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде