Ако некој добие пристап до вашата е-пошта, една од можните последици е BEC (Business Email Compromise) напад. Вашата кореспонденција може многу да придонесе за успехот на нападот, поради што е важно, во секој случај, да се минимизира потенцијалната штета со отстранување на сите мејлови што не треба да паднат во погрешни раце.

Kaspersky Lab се занимаваше со оваа тема, а еве ги препораките на нивните експерти за тоа што да се отстрани од „сандачето“.

Повеќето модерни услуги избегнуваат да испраќаат дури и привремени лозинки преку е-пошта, но наместо тоа обезбедуваат единствени врски до интерфејсот за промена на лозинката. Испраќањето лозинки преку некриптирана е-пошта е лоша идеја.

Но, некои компании сè уште испраќаат лозинки по мејл.

Покрај тоа, вработените понекогаш си испраќаат лозинки и нивните одговори на тајни прашања. Ваквите мејлови се токму она што го бараат напаѓачите. Значи, ако имате информации за автентикација меѓу вашите е-пошти, отстранете ги.

Исто така, не е безбедно да се чуваат известувања за онлајн услуги: потврди за регистрација, врски за ресетирање лозинка, известувања за ажурирање на политиката за приватност. Овие мејлови не се од интерес за никого, но тие покажуваат на кои услуги сте претплатени.

Најверојатно, напаѓачите ќе имаат подготвени скрипти за автоматизирање на пребарувањето за овие известувања. Знаејќи кои онлајн услуги ги користите, напаѓачите можат да побараат промена на лозинката.

Скенираните лични документи се, исто така, лоша идеја ако ги чувате во е-пошта. Корпоративните корисници (особено оние во малите бизниси) честопати се во искушение да ја користат нивната сметка за е-пошта како еден вид складирање во облак, особено ако канцеларискиот скенер доставува документи преку е-пошта.

Копии од пасоши, лични карти и други документи за идентификација често се потребни за рутинска документација или службено патување. Сите пораки што содржат лични податоци треба веднаш да се избришат. Преземете ги документите и чувајте ги безбедно.

ИЗВОРВработување
претходниот член,Најпознатиот светски готвач Џејми Оливер открива рецепт за совршено варено вино!
Следната статијаИзберете го идеалниот џемпер за вас врз база на овие неколку прописи:

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде