Шумарскиот инженер Драган Мирковиќ на Прва телевизија зборуваше за домашни цвеќиња и цвеќиња опасни за луѓето или животните, а тој скрши една голема заблуда за чување цвеќиња во спалната соба!

Мирковиќ објасни дека заблудата е дека во просторијата каде што спиеме, не треба да чуваме растение, но трикот е кое растение е најдобро за спалната соба, едно од оние што го прочистуваат воздухот.

Еуфорбија и сансеверија, односно индискиот пердув, најдобро го чистат воздухот. Растенија што користат јаглерод диоксид и враќаат кислород навечер може да се чуваат во спалната соба. Ова се спатифилум и алое вера, рече тој.

Често се зборува за штетните ефекти на хемикалиите во домаќинството, а има и домашни растенија кои го решаваат овој проблем со апсорбирање на „хемијата“.

Растенијата кои апсорбираат многу штетни материи од воздухот, бензен, амонијак, формалдехид кои се наоѓаат во хемикалии за домаќинства, сансеверија, спатифил, можат да апсорбираат до 60 проценти, како и бршлен во затворен простор, рече тој.

Од работите што се чуваат во кујната, нане што е многу добро за дигестивниот тракт како чај, жалфија, исто така, цветни растенија како јасмин што нема толку силен мирис, но има смирувачки ефект врз луѓето што живеат во тоа опкружување, рече тој.

Кога купуваме цвеќиња за вазна, по колку време стоење во вазна треба да го исфрлиме цвеќето надвор?

Треба да го исфрлите веднаш штом ливчињата почнат да паѓаат, тоа е знак дека е биоразградлив, водата добива непријатен мирис, исфрлете ја веднаш штом видите дека се случува тоа. Ако е букет, чувајте ги цвеќињата од кои уште не паднале ливчињата.

Секој ден, можете да ставите еден аспирин во водата, а потоа цвеќињата ќе траат подолго, рече тој.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде