Официјални стручни упатства на оваа тема сè уште не постојат, како и препораки, но познато е дека некои лекари ги советуваат своите пациенти по вакцинирањето со помала доза на лекови што содржат ацетилсалицилна киселина.

Иако појавата на згрутчување на крвта како несакан ефект на вакцинација со АстраЗенека е сè уште исклучително редок и, според ЕМА, тоа е случај со 222 лица меѓу 34 милиони вакцинирани и со тоа претставува илјада пати помал ризик од медицинска инфекција со коронавирус, експертите и јавноста препишуваат андол или аспирин по вакцинирањето за да се намали можноста за тромбоза.

Официјални стручни упатства на оваа тема сè уште не постојат, како и препораки, но познато е дека некои лекари ги советуваат своите пациенти по вакцинирањето да земаат помала доза на лекови што содржат ацетилсалицилна киселина, т.е. оние од „семејството“ на Андол или Аспирин.

Д-р Ведрана Буриловиќ, специјалист по трансфузиона медицина, рече дека не гледа голема штета од ваквиот потег.

Но, нагласува дека, под услов лицата да се консултираат однапред со избраните лекари, кои ја знаат здравствената состојба и можната историја на болеста.

Јас лично препорачувам пациентите кои не се на постојана антитромбоцитна или коагулантна терапија да земаат Андол или Аспирин дваесет или еден месец од денот на вакцинацијата, бидејќи можната штета е многу помала отколку во ситуација кога не се заштитени, вели д-р. Буриловиќ.

 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде