Тогаш на малите деца им е досадно, а на многумина им е мачнина. За патувањето да не биде кошмар, подгответе се добро.

1. Ако имате мало дете, најдобро е да одите во времето кога вообичаено спие во текот на денот, така што тој дел од патувањето ќе помине така.

2. Планирајте каде ќе правите паузи. Се препорачуваат повеќе паузи за да можат децата да влезат на свеж воздух и да скокаат на паркинг. Ќе спречи и мачнина кај оние кои го имаат тој проблем.

3. Ако детето има мачнини, не заборавајте да му дадете лек пред да тргнете на пат.

4. Во лето можни се големи гужви, затоа понесете доволно храна и вода, сокови. Храната треба да биде лесна, овошје и грицки што ги сака детето. Избегнувајте мрсна храна и слатки.

5. За да не му се досадува на детето, задолжително понесете неколку омилени играчки и сликовници.

6. Доколку патувате со авион, поради промената на притисокот, ушите се затнат, затоа не заборавајте цуцла за мало дете, а бонбони или вода за поголемо дете.

7. На детето му е најтешко патувањето со автобус, бидејќи не можете да одморите кога сакате. Затоа обезбедете си грицки, вода и забава – книга, играчка, цртани филмови на вашиот мобилен или таблет.

8. Кога патувате со автомобил или автобус, можете да го забавувате вашето дете броејќи ги автомобилите на патот кои се со одредена боја или да играте игри, како „На буква на буква“.