Градинарите објаснуваат како да ги користите остатоците од шолја кафе како ѓубриво, врвно облекување или заштита за вашите домашни растенија.

Можеби не сте знаеле дека оваа мешавина, која обично ја фрламе по пиењето кафе, може да биде многу корисна за растот на цвеќето во затворено.

Талогот треба да се поставува повремено на површината на земјата. Но треба да бидете внимателни да не го „загушите цвеќето“.

Воздухот влегува во земјата и на тој начин ги достигнува корените, на кои не им треба само вода, туку и кислород што го добиваат од воздухот.

Влажното кафе може да привлече и „бубачки“ кои сакаат влажна средина, па затоа е важно прво малку да ги исушите.

Сокот е подебел од земјата, особено ако кафето е многу ситно мелено.

Во првите, неколку сантиметри земја, се одвиваат процесите што го прават растението здраво, а талогот од кафе како органска материја ќе помогне да се зголеми биолошката активност.

Талогот содржи и азот, кој многу растенија го „сакаат“.

Кога ќе го ставите сокот, почвата подобро ќе ја задржува влагата, поради што ќе можете да го наводнувате растението малку поретко.

Овој метод можете да го користите во градината, но и во саксии.

Ако направите компот од суви лисја или остаток од зеленчук и овошје, не заборавајте да додадете вишок сок, тоа ќе биде одличен извор на азот.