„Во потрага по исчезнатото време“ (француски: À la recherche du temps perdu), исто така познат како „Во потрага по изгубеното време“ и „Во потрага по минатото време“, е роман со седум тома на францускиот писател Марсел Пруст.

Објавен е во периодот од 1913 до 1927 година. Романот се состои од седум дела: „Во земјата на лебедот“, „Во сенката на девојчињата во цвеќиња“, „Околу Германците“, „Содом и Гомора“, „Затвореник “, „Недостасува Албертина” и „Пронајдено време “.

Пруст работел на тоа последните четиринаесет години од својот живот, целосно одвоен од надворешниот свет.

Publication of 'À la recherche du temps perdu' begins | History Today

Ова книжевно достигнување, кое се состои од приближно 9.609.000 карактери, според Гинисовата книга на рекорди е најдолгиот роман во светската литература.

Жанрот е дефиниран како роман за уметник. Во него, главниот лик е авторот кој, анализирајќи ги своите спомени, го реконструира сопствениот живот и начинот на кој стана писател.

Романот претставува широка панорама на париското општество во почетокот на дваесеттиот век, тематизирајќи го протокот и природата на времето, проблемот на меморијата и сеќавањето, љубовта (хетеросексуална и хомосексуална), незнаењето на реалноста, потрагата по смислата во животот и трансцендентна природа на уметноста.

Некои делови од романот се автобиографски.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде