Има многу ситуации кога има смисла целосна оставата, чајната кујна. Ако, на пример, имаше прекин на струја на ниво на град или на цела област, супермаркетите немаше да можат да работат. Нашите фрижидери и замрзнувачи постепено ќе почнат да се топат, а исто така и храната во нив, поради што ќе останеме без основните работи.

Затоа, експертите за цивилна заштита и помош при катастрофи препорачуваат луѓето секогаш да бидат подготвени за такви ситуации. Посочуваат дека тоа не значи непотребно таложење шеќер и брашно во подрумите, туку дека се работи за добро осмислен план со основни намирници кои ќе ги задоволат дневните потреби на возрасен човек.

Затоа, германската канцеларија за итни случаи BBK подготви список за проверка за 10-дневниот период:

  • Пијалок – 20 литри

Човек може да издржи три недели без храна, но само четири дена без течност. Достапната вода за пиење е многу важна. Иако, според ББК, веројатноста да остане без вода од чешма во итен случај е мала, треба да се земе предвид дека водата ни е потребна и за готвење храна.

Компири, тестенини, ориз, житни производи, леб – 3,5 кг
Бидејќи оризот и тестенините имаат долг рок на траење, тие се идеален избор. Во списокот треба да биде вклучен и спакуваниот леб.

  • Зеленчук и мешунки – 4 кг

И мешунките можат да го издржат времето доста долго без да се расипат, бидејќи зеленчукот во овој случај брзо гние, најдолгорочно решение е презимувањето во тегли.

  • Овошје и јаткасти плодови – 2,5 кг

Одредени свежо овошје можат да траат долго време во суви и ладни простории. Земјоделците посочуваат дека зимските сорти на јаболка можат да се чуваат од 3 до 8 месеци, додека летните три недели. Како друга алтернатива, сувото овошје може да се вклучи во резервите за итни ситуации.

  • Млечни производи – 2,6 кг

Млекото во прав е постојан производ, кој не треба да се чува во фрижидер. За веганите, секогаш постои алтернатива од растителна основа, како овесно или бадемово млеко.

  • Риба и месо – 1,5 кг

Месните парчиња и конзервираните сардини, според препораките на експертите, исто така треба да бидат меѓу залихите, но само доколку навистина ќе се изедат.