Според британските хуманитарни организации и здравствените работници, пандемијата на коронавирус го нормализираше пиењето на алкохол.

Добротворната организација за злоупотреба на супстанции Barod вели дека бројот на пациенти зависни од алкохол е зголемен за 41 отсто во однос на периодот пред пандемијата, пишува BBC.

Минатата година Велс забележа најголем број на смртни случаи поврзани со алкохол во последните 20 години, а се стравува дека бројот на смртни случаи ќе биде уште поголем оваа година.

  • Промена на животниот стил

Роб Баркер-Вилијамс, шеф на кампањи и комуникации на Barod, рече дека многумина кои барале поддршка рекле дека користеле алкохол за да се справат со карантинот откако нивното ментално здравје било значително загрозено.

Рајан Џонс, медицинска сестра во болницата Бронглаис во Абериствит, рече дека пандемијата го променила начинот на живот и секојдневните рутини на луѓето.

Многу луѓе повеќе не мораа да возат до работа, завршуваа порано и почнуваа подоцна – имаа повеќе време за пиење, рече таа.

Покрај емоционалното влијание, Џонс рече дека заклучувањето им дало можност на луѓето кои вообичаено да пијат еден или два пијалоци навечер да пијат три или четири. Како резултат на тоа, г-ѓа Џонс рече дека стравува дека опасните нивоа на пиење се „нормализирале“. Таа рече дека четвртина од пациентите не сфатиле дека нивното пиење е проблем.

  • Физичка зависност

Многу пациенти кои се зависници од алкохол не сфаќаат дека се зависници од алкохол. Тие завршуваат во болница поради болести на срцето, респираторните органи или црниот дроб, но не сфаќаат дека пијат штетни количини, рече таа и додаде. дека, сега кога нема заклучување, враќањето на нормалната рутина може да им помогне на многу луѓе да ја контролираат потрошувачката на алкохол.

Сепак, некои се физички зависни од алкохол, што ја отежнува ситуацијата многу. Во 2020 година, смртните случаи поврзани со алкохол во Велс се зголемија за 19%, на највисоко ниво во последните 20 години.

Владата на Велс соопшти дека троши 64 милиони фунти годишно на план за испорака на злоупотреба на супстанции за да ја подигне свеста за влијанието на прекумерното пиење и да обезбеди пристап до услуги за лекување и рехабилитација.