Пред 75 години, најголемите нацистички злосторници беа извадени пред лицето на правдата во Нирнберг.

Овој процес подоцна индиректно овозможи формирање на Меѓународен трибунал за воени злосторства извршени во поранешна Југославија.

Во судска палата во германскиот град Нирнберг се судело на 24 лица од најважните заробени водачи во Нацистичка Германија.

Најголемиот број од нив биле осудени на смрт, некои на доживотен затвор, некои на 10 или 15 години затвор, а само 3 биле ослободени: Хјалмар Шахт (министер за економија), Франц фон Папен (канцелар, вице-канцелар, амбасадор), Ханс Фриче (Министерство за пропаганда).