Колку пати сте ја изгубиле работата и сте сфатиле дека сте постојано уморни и лишени од сон?

На нашето тело му треба време да се одмори и да се опорави од сите секојдневни активности, а ментално треба да се тргнеме од целиот тој притисок и напнатост.

Главното прашање е колку слободно време и одмор ни треба за нормално функционирање на организмот.

Ново истражување излезе со една специфична бројка, што е 42%.

Ова е процентот на време што треба да го поминеме во „одмор“ за да не чувствуваме премногу стрес и напор.

Процентот не мора да се гледа на дневна основа, но може да се види на неделна или месечна основа, но заклучокот е дека тоа е потребно, бидејќи ако не одвоиме 42% од процентот на време за такво нешто, тој ќе достигне до нас порано или подоцна.

Гледано на дневна основа, тоа е 10 часа од 24, од кои се препорачува 8 да спијат, а останатите да бидат закажани за некои други активности.

Треба да има време за уживање во храната, физичка активност, социјална интеракција и друга активност по ваш избор.

Се разбира, ова е само општа препорака, бидејќи навиките се различни за секој од нас, исто како и интересите.

На некои им треба повеќе сон, на некои не може без сериозна физичка активност, а некои не можат да заспијат без да гледаат серија или филм навечер.

Можеби мислите дека овие бројки се претерани и дека е нереално да издвоите 42% од времето за одмор, затоа што можете да „поминете“ без тоа.

Можеби е точно, но последиците ќе дојдат порано или подоцна.

Веројатно веќе ви се случило буквално да се разболите откако завршивте важен проект, првите два дена од одморот да ги поминете 12 часа спиејќи или дека во одреден момент изгледа како да ќе паднете од замор.

Ова е она што се случува кога телото нема доволно време да се опорави, затоа потрудете се да го обезбедите.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде