СЛОНОВИТЕ, сите знаеме, се во опасност. Ние луѓето водиме таканаречена војна против нив затоа што тие имаат нешто што сакаме, но не можеме да го направиме самите: слонова коска.

Западноафриканската земја Габон ги поддржува повеќето преостанати шумски слонови во Африка. Нивното главно упориште, во Националниот парк Минкебе и неговата околна тампон-зона, живееле околу 28.500 слонови во 2004 година. До 2012 година, бројот опаднал на околу 7.000 – загуба од 20.000 или повеќе слонови. Луѓето пукаат, трујат и ги убиваат на секој можен начин животните со толкаво темпо низ целиот континент, што некои научници веќе ги сметаат за „еколошки изумрени“. Сега има помалку од 500 000 диви африкански слонови – можеби не повеќе од половина од таа бројка – и едвај 32 000 азиски слонови.

Тие не можат да се борат против нас; тие не можат да ја добијат оваа битка.

И ужасот од она што им се случува, сигурно е додаден во нивните умови со емпатијата што ја чувствуваат едни кон други – емоција што научниците конечно успеаја експериментално да ја демонстрираат кај слоновите.

Емпатија на слоновите: Еден пример по друг

Но, зошто е потребен експеримент? Истражувањето на слоновите е полно со примери на животни кои очигледно се однесуваат сочувствително – препознаваат и одговараат на болка или проблем на друг слон. Честопати, тие дури прават херојски напори да си помагаат едни на други.  Во Кенија, истражувачите гледале како мајките слонови и другите возрасни женки им помагаат на слончињата да се искачат по калливите брегови и да излезат од дупките, да најдат безбедна патека во мочуриштето или да пробијат електрифицирани огради. Научниците забележале слонови кои им помагаат на другите кои се повредени, вадат стрели за смирување од нивните соработници и прскаат прашина на раните на другите.

И барем во една прилика, истражувачите гледале како слон се бори да и помогне на пријателка што умира, кревајќи ја со нејзината сурла и трупот, додека повикувала за помош. Зарем таквите извештаи не се доволни за научниците недвосмислено да кажат дека слоновите, како нас, се емпатични суштества?

За жал, не. Од различни причини – некои научни, некои филозофски, некои религиозни, некои економски – ја поставивме преградата премногу висока за препознавање емоции (освен лутина и страв) кај други животни.

Да се ​​каже апсолутно дека слоновите (или другите животни) се емпатични бара експеримент, нешто што е тешко да се направи во дивината. Експериментите значат дека ова не се случајни набудувања – резултатите се повторуваат.

За да покажат дека слоновите ги доживуваат истите емоции што ги чувствува друго, научниците набљудувале заробени азиски слонови во еден парк во Тајланд. Тие забележаа кога едниот слон се вознемири од нешто, како што е змијата во тревата, и ги снимија нејзините однесувања за да видат дали има некоја причина. Имаше одговор на стресен настан, тогаш слонот ги шири ушите, ја подигнува опашката, а понекогаш прави ниско татнеж. Научниците кои набљудувале слонови во дивината го пријавиле истото однесување.

Емоционална зараза

И во дивината и во оваа студија за заробеништво, истражувачите забележале други единки, во близина на слонови како реагираат на вознемиреноста на друг слон, дејствувајќи на ист начин. Научниците го нарекуваат ова емоционална зараза.

Слоновите исто така се стрчале да застанат покрај нивната пријателка, ја допреле со своите сурли за да ја смират и испуштија меки звуци на чврчорење. Понекогаш еден слон дури и ја ставал својата сурла во устата на другиот, што слоновите го сметаат за особено утешно, велат истражувачите. Ние правиме нешто многу слично кога гледаме застрашувачки филм со пријател. Кога главниот лик е загрозен, го чувствуваме неговиот страв. Нашите срца се забрзани, можеби трепериме и за смирување, посегнуваме по раката на нашиот пријател.

Истражувачите исто така снимиле што правеле слоновите кога биле на истите локации со истите пријатели во близина, но не се случило ништо стресно. Во тие моменти, никој од слоновите не се однесувал на емпатичен начин. Споредувајќи ги двата вида настани – стресни наспроти нестресни – научниците можеа да кажат дека „емоционална зараза“ се јавува само кога слон гледа друг во неволја.

Некои научници сè уште може да тврдат дека ова не е доволен доказ за вистинска емпатија, дека експериментот не открива што се случува во умот на слон кога таа брза да му помогне на пријател или се грижи за придружник што умира. Но, фактот дека слоновите воопшто вложуваат напори во име на друг слон сугерира дека тие се во најмала рака многу свесни и емотивни суштества, загрижени на некој начин едни за други.

Дали тие знаат дека ги уништуваме?

Не можеме со сигурност да знаеме дали африканските слонови знаат дека се нападнати, дека ги бришеме низ целиот континент. Малкумина, доколку и има такви единки, преживеале лично низ случај со ловокрадство, а оние што го прават тоа не можат да ни кажат за нивната траума. Никогаш нема да знаеме на што слоновите можеле да бидат сведоци или што се случува во шумата додека биле убивани нивните пријатели и роднини во други семејства.

Имаме некаква идеја, бидејќи во Јужна Африка кон крајот на 20 век, претставници на дивиот свет дозволија убиство на цели семејства на слонови во некои оградени паркови, како што е Кругер. Чуварите на слонови беа загрижени дека ако популацијата на оградени слонови се зголеми премногу, животните ќе ја консумираат целата вегетација – па дозволија убиство на слоновите.

Некако, другите семејства на слонови во паркот знаеја дека ова се случува. Можеби тоа беше крик на терор додека животните беа застрелани. Или можеби оние што беа убиени беа во можност да испуштат ниски татнежи што ги носеа вестите со километри.

Веднаш по операцијата – па дури и откако ренџерите ја исчистија областа, отстранувајќи ги сите тела – други семејства на слонови доаѓаа на местото на настанот. Тие ја прегледале земјата и ја почувствувале миризбата на земјата, а потоа слоновите кои биле во посета заминале, никогаш повеќе не се вратиле на тоа место.

Набљудувачите велат дека дури и кога областа каде што се случило убивање на слонови било поволно живеалиште за слоновите, животните избрале да не живеат веќе таму.

Што се случува сега кога ловокрадците убиваат слонови и дури и цели стада на слонови? Дали животните, исполнети со емпатија за она што го претрпеа другите, доаѓаат да ги испитаат полињата каде се случуваат овие убиства? Дали засекогаш ги напуштаат тие страшни места?

Тие студии допрва треба да се направат. Но, во меѓувреме, можеме да ја искористиме нашата емпатија за да најдеме начин да им помогнеме на слоновите!
Можеме ли конечно да ставиме крај на ловокрадството?

Вирџинија Морел е дописник за „Наука“ и автор на четири признати книги. Нејзината најнова „Животинска мудрост: Мислите и емоциите на другите живи суштества“ доби неколку почести, вклучувајќи награда за забележителна книга за 2014 година од Здружението на американските библиотеки и назначување за најдобра книга на годината од „Киркус ривјус“.

ИЗВОРNational Geographic
претходниот член,Колку одмор му е неопходен на вашиот организам
Следната статија6 ПРИЧИНИ ЗОШТО НЕ СЛАБЕЕТЕ ИАКО ТРЕНИРАТЕ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде