Дали апаратот е оштетен или притисокот навистина варира толку многу?

Вредностите се нормални, па за половина час драстично скокаат.

Ова е дилема со која се соочуваат речиси сите што често го мерат протокот на крв.

Некои имаат тенденција да веруваат дека стариот уред „пумпа“ е всушност посигурен, додека други мислат дека дигиталниот е попрецизен …

Дали има разлика помеѓу апаратите и дали може да се каже дека некои се подобри? Дали квалитетот зависи од цената?

Дигиталните монитори за крвен притисок што се користат со прицврстување на зглобот, за кои многумина сметаат дека се помалку сигурни и несоодветни за луѓе постари од 45 години, всушност не се полоши од старите што имаат лента за рака со пумпа и стетоскоп.

За првите, единствената поента е да се стави зглобот на ниво на срцето, велат кардиолозите.

Најмалите детали се важни при мерење на притисокот со механички тонометар. На пример, отчитувањата може значително да се разликуваат ако воздухот во ременот се „пумпа“ премногу бавно, или обратно, премногу брзо.

Проблемот е и ако појасот е премногу цврсто затегнат околу рачката или се стави преку облеката, сето тоа влијае на тоа кои вредности ќе ги чита уредот.

Покрај тоа, отчитувањето на притисокот зависи и од тоа каде ја ставате „главата“ на стетоскопот во однос на артеријата. Во суштина, единственото нешто што е важно е да научите како правилно да го користите мерачот, заклучуваат кардиолозите.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Ги има често во чевлите, но за што точно може да послужат овие кесички?
Следната статијаПравила на три „НЕ“ кои според Бернард Шо кои ќе ви донесат среќен живот!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде