Бил Гејтс еднаш рече: Јас избирам мрзлива личност за напорна работа, бидејќи мрзливата ќе го најде најлесниот начин да го стори тоа.

Мајкрософт создаде нова алатка која им овозможува на компаниите да видат колку време работат нивните вработени на програми како што се е-пошта, тимови на Мајкрософт, Ворд и други.

Експертите за приватност посочуваат дека работи како „надзор на работното место“.

Алатката е наречена Резултат на продуктивноста и првично беше воведена во октомври, за на крај да излезе на 17-ти ноември. Тие им овозможуваат на работодавците да собираат податоци за тоа колку вработените ги користат своите програми.

Потоа, системот ја оценува продуктивноста до резултат од осумстотини и ја споредува со резултатите на другите компании од истата индустрија. Податоците обезбедени од Производствената оценка „се детални и им даваат увид на работодавците да се фокусираат на индивидуалните вработени.

На пример, тие ќе можат да видат колку време еден вработен поминал во Microsoft Outlook или колку тие кореспондирале во тимовите на Мајкрософт. Работодавачот исто така може да види колку пораки содржат типографски карактер „@“ со кој означувате некого. Оваа алатка собира и изненадувачки податоци, како на пример, колку пати камерата била исклучена за време на состанок преку Интернет.

Експертите за приватност изразија загриженост за оваа алатка. Мајкрософт 365 стана полноправна алатка за набудување на работното место, рече истражувачот за приватност на податоците, Волф Кристл, кој додаде дека употребата на таква алатка може да биде незаконска во некои земји на Европската унија кои имаат приватност и согласност на вработените.

Недостасува транспарентност, како и можност за барање согласност од вработените. Компаниите како „Мајкрософт“ не треба да ги охрабруваат работодавците да ги претворат канцелариите во машина за набудување што го нарушува достоинството на вработените, рече Елиот Бендинели од „Приватност интернешнл “. Бенет Сифер, експерт од компанијата Electronic Frontier Foundaton, додаде дека таквата алатка ќе го промени рамнотежата на моќта меѓу вработените и работодавците.

Сепак, Мајкрософт тврди дека оваа алатка не е дизајнирана за следење.