Колку и да се трудите да ги научите да исчистат зад себе, на крајот вие ќе го исчистите нередот.

Мелинда Бисрам е уште една мајка која на крајот успеа да најде начин да ги промени навиките на своите деца. Таа ги сподели своите совети за тоа како го направила тоа со надеж дека ќе им помогне на другите родители.

-Секогаш кога одев да го расчистам нередот, мојот сопруг ме гледаше со отсјај. Но, едноставно не знаев што да правам, бидејќи сакав сè да биде секогаш на свое место. Но, кога размислував малку повеќе, сфатив – на кого навистина му помагам?  Како тие некогаш ќе научат да се чистат по себе кога јас секогаш го правам тоа за нив? – ја започна својата приказна мама Мелинда.

Поставете реални очекувања

– Прво и најважно е да поставите реални очекувања за себе и за вашите деца. Секако, би сакале нашите деца да го имитираат нашиот стил на чистење, но во реалноста, три или четиригодишно дете веројатно нема да ги врати работите на свое место токму онака како што сакаме, и тоа е во ред.

Оставете ги да средат како што им одговара, иако тоа значи дека ќе треба да ги реорганизирате работите подоцна (кога не гледаат), но најважно е тука да ги научите на одговорност уште од мали нозе, за чистењето да им стане рутина. – советува Мелинда.

Свртете сè на позитивно

– Ги знаете оние денови кога сте под стрес и одите низ дома мрморејќи. Не заборавајте дека децата секогаш ве гледаат. Ако забележите дека чистењето секогаш ви е тешко, тие самите нема да ја прифатат одговорноста. Затоа на сè пристапувате со доза на позитивност и смеа, дури и во моменти кога ви е тешко – вели мама.

Не чистете зад нив

Ако вашите деца се уште се мали, јасно е дека нема да можат се сами да исчистат. Наместо да чистите по нив и да се жалите, помогнете им. Обидете се да го претворите чистењето во активност што ќе ја правите заедно и да го направите добро забавно.

– Ако постојано бараме од нашите деца да исчистат а да го направиме тоа наместо нив, испраќаме различни сигнали. Направете тимски напор за средување. Режирањето и покажувањето каде припаѓаат работите ќе им помогне подоцна да стекнат навика сами да го прават тоа – објаснува Мелинда.

Поставете јасни правила

– Едно од најважните правила што ги имам кога станува збор за моите девојки е дека тие мора секогаш да ги оставаат играчките со кои си играле пред да започнат нова игра со некои други работи. Ова правило навистина функционира и многу ја олеснува работата. Не се секогаш ентузијасти, но знаат да почитуваат бидејќи нема нова игра додека не се среди се.