Овој обичај се базира на зборовите на светиот апостол Павле, кој, проучувајќи ги православните христијани, го напиша следново:

Светиот апостол Павле, по долго размислување на тема носење шамија во црквата, додаде:

Оценете сами. Дали е убаво жената да му се моли на Бога гола?

Од оваа реченица, повеќе од очигледно е дека, според апостол Павле, шамијата е задолжителна за жените во црквата.

Зошто е срамота?

Анализата на стихови ја открива причината за ставот на апостол Павле.

Во третиот стих, од единаесеттото поглавје, апостол Павле зборува за божествениот ред и ред во црквата, каде што е јасно каде е нечие место.

Сакам да знаете дека главата на секој маж е Христос, а мажот е глава на жената, а Бог е главата на Христос.

Според тоа, според толкувањето на свети Никодим Ѓорѓи, кога Светиот апостол вели дека жената што се моли гола е срам, таа го кажува тоа затоа што со тоа го прекршува Божјото определен ред и го срами својот сопруг, бидејќи покажува дека се откажала авторитетот на нејзиниот сопруг и власта што му ја доверил Бог.

На овој начин, жената го крши редот што Бог го намерил и го одредил.

ИЗВОРАло
претходниот член,Пет знаци дека возрасна единка пораснала во сиромашно семејство
Следната статијаНешта за самопомош кои треба да ги направите доколку работите во седечка положба

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде