Црно-бела фотографија која настанала во раните 1900-ти прикажува жена во рурална Америка, лицето е покриено со бела маска на вештерка.

Во друга, од 1930 година, висока фигура стои во полето цврсто завиткано во нешто што личи на бел чаршав и црна лента, додека на сликата од 1938 година се гледаат три лица кои возат на забава со маски на черепот.

Фотграфии од Ноќ на вештерките од првата половина на 20 век се застрашувачки.

Извлекувајќи се од паганските и христијанските корени на празникот – како ноќ за да се отстранат злите духови или да се помират со смртта, соодветно – луѓето честопати се одлучуваат за повеќе морбидни, сериозни костуми од денешните инспирирани од поп-културата, според Лесли Банатине, авторка која многу пишувала за историјата на Ноќта на вештерките.

Интимни фотографии од современи вештерки низ Америка „Пред да прерасне во семејна прилика, забава по повод Ноќ на вештерките ја знаевме како, ден кој беше длабоко поврзан со духови и суеверија“, рече таа во телефонското интервју за CNN.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде