Во 1885 година, Питсбург диспечерот објави статија под наслов „За што се добри девојките“, во која се тврди дека работната жена е „монструозност“.

Текстот предизвикал огнена опомена од 21-годишната читателка, Елизабет Џејн Кохран, чија расправија толку го импресионирала уредникот што објавил реклама во која го замолува авторот да се појави за да може да ја запознае.

Таа го сторила тоа, а тој ја ангажирирал на лице место, нејзиниот прв напис се појавил под името „Девојче сираче“.

Наскоро, таа го сменила своето име во наслов на популарна песна на текстописец од Питсбург Стивен Фостер и така се родила „Нели Бли“ – име засекогаш поврзано со нејзината пионерска улога во истражувачкото новинарство.

Во текот на својот живот, таа ги истакнала социјалните болести и корупцијата, честопати под голем личен ризик, што резултирал со важни реформи.

Разликувајќи се во скоро исклучиво машкиот свет на новинарството кон крајот на 19 век, таа отворила нови терени за жените во оваа област.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде