Вакцината доаѓа во две дози. Иако имунитетот почнува да се формира по првиот, потребно е извесно време да се постигне 90-процентна заштита што ја обезбедува вакцината.

Во овој период, сè уште е можно да се заразите и треба да продолжите да носите заштитна маска за себе и за другите.

Дури и откако ќе помине потребниот период кога ќе се постигне целосната заштита што ја нуди вакцината, тоа не е 100%.

Иако шансите да се заразите се далеку помали, тие сепак постојат и треба да бидете претпазливи, а основниот начин е сепак маската.

Вакцината спречува потешки форми на болеста, но ова се нови научни достигнувања, затоа се потребни повеќе истражувања за да се знае дали е сè уште можно да се зарази.

Со други зборови, вакцинираните лица можат да бидат асимптоматски носители на вирусот, стравуваат експертите.

Во овој случај, тие можат да го пренесат вирусот на други луѓе дури и без да сфатат за тоа. Затоа, вакцинираните лица сепак треба да носат маска за да се намали циркулацијата на вирусот во заедницата.

Мал дел од луѓето не можат да се вакцинираат и треба да им се даде посебна грижа, како и на хронично болните и постарите лица кои можат да имаат потешки последици од инфекцијата.

Одговорно е, дури и ако имаме стекнато имунитет, да мислиме на оние кои го немаат.

Вакцината сепак пристигнува во помали дози, а побарувачката е голема. Многу луѓе сепак ќе треба да почекаат додека не ја добијат својата доза бидејќи засега се вакцинираат само приоритетни групи.

Затоа некои експерти предвидуваат дека колективниот имунитет нема да се случи до 2022 година, а дотогаш сите мора да вложиме енергија за да спречиме да беснее вирусот во општеството.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде