Промените во нивото на одредени хормони можат да предизвикаат главоболка, според истражувањето на медицинскиот центар Џон Хопкинс.

Во тој случај, болката обично се јавува само на едната страна од главата, чувствителност на светлина, звук или мирис, гадење и болка што се зголемуваат при физичка активност.

Жените, кои се подложни на главоболки, имаат најголем и најчест интензитет на главоболки на возраст од 35 до 45 години, а за тоа се одговорни хормоните – естроген, тестостерон и кортизол.

Естрогенот е хормон кој е најчесто поврзан со главоболки, па затоа е вообичаено да се слушне дека тие се јавуваат непосредно пред менструацијата.

Веројатноста за развој на главоболка се зголемува со возраста, кога нивото на естроген станува нестабилно.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде