Во делата на Бекет доминира распадот на граѓанското општество, дехуманизирачката слика за човекот и безнадежната состојба на невообичаени суштества на крајот на светот и времето, што ја симболизира апсурдноста на човечкото постоење.

Живеел во Франција и пишувал на француски јазик, верувајќи дека може да се напише само странски јазик без стил, што е негов идеал.

Бекет го напиша и романот „Марфи“, и наративната трилогија „Молоа“, „Мелоун умира“ и „Безимениот“, како и драмите „Крајот на играта“, „Последната лента“, „Игри без зборови“, „Среќни денови“, „ Игра “и„ Не јас “.

Преокупиран со проблемот на човечката егзистенција и отуѓувањето на современиот живот, Самуел Бекет во сите свои дела дава крајно песимистичка визија за светот и го прикажува животот како игра на повисоки сили во која човекот е сведен на физиолошка и духовна вегетација, бесмислено траење исполнето со страдања и залудно очекување на спасението.

За да ја покаже апсурдноста на ваквиот живот и човечката беспомошност, Бекет се откажува од традиционалната романсистичка заплета и вообичаената драматична заплета и ги менува со низа сцени кои се повторуваат со мали варијанти, а ликовите ги сведува на гротеска и ужасна марионета – неми, слепи, глуви … Семјуел Бекет бил пријател со Џејмс Џојс, кому некое време му бил личен секретар.

Бекет ја доби Нобеловата награда за литература во 1969 година. Тој е најважен како драмски писател и еден од главните претставници на театарот на апсурдот. Напиша и неколку романи, но постигна успех во светот со драмите.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде