1. Места

Користете ја оваа техника за да запомните говор или број. Замислете места што треба да запомните во познатите простории. Истражувањата покажаа дека овој метод значително ја подобрува меморијата.

Научниците веруваат дека работи затоа што ги користиме нашите навигациски способности и просторната меморија.

Како да вежбате

Чекор 1: Потсетете се на патување кое многу добро го познавате, како на пример прошетка низ вашиот стан или куќа.

Чекор 2: Визуелизирајте ја секоја информација што сакате да ја запомните во различни простории или делови од вашиот дом.

Чекор 3: Да се ​​потсетите на информацијата, повторно поминете низ истата патека и лоцирајте го секој дел додека поминувате низ куќата.

Дополнителен совет: Прошетајте низ куќата во вашиот ум двапати на ден се додека информациите не се примат цврсто.

  1. Акроними

Користете ја оваа техника за да запомните групи зборови. Истражувањата покажаа дека подобро и подолго се сеќаваме на работите на кои им даваме одредено значење.

Затоа, полесно е да се запамети еден, жив збор или реченица отколку список на информации.

На пример, треба да се сетите на симптомите на мозочен удар (тежок говор, спуштена рака, искривена насмевка, минути се важни за повик на брза помош).

Како да вежбате

Чекор 1: Означете ги зборовите што треба да ги запомните: говор, рака, насмевка, минути.

Чекор 2: Запишете ја првата буква од секој термин што треба да ја запомните и подредете ги почетните букви за да добиете нов збор што лесно ќе го запомните – ГРОМ

Чекор 3: За да се потсетите на поимите, напишете нов збор (акроним) G – R – O – М.

Дополнителен совет: Ќе ни биде полесно да запомниме работи што се живи и реални, затоа обидете се да го направите новиот збор полесно за паметење.

На пример, да ги запомните четирите агли на светот на компас: север, исток, запад, југ.

  1. Рима

Користете ја оваа техника за да запомните информации по одреден редослед. Римата ни помага да се сеќаваме на работите затоа што нашиот мозок знае да ја запомни звучната структура на зборовите.

Ова се нарекува и акустично декодирање.

Како да вежбате

Време е да бидете креативни и да го разбудите поетот во вас. Пример: КУЧЕ лае на целиот ГЛАС.

Дополнителен совет: Направете ги вашите рими повеќе незаборавни, поврзувајќи ги со визуелен дисплеј. Пример: Тато одеше низ вратата (визуелизирај го тоа).

  1. Поврзување

Користете ја оваа техника за да запомните список за купување. Додавајќи асоцијации на ставки од список за купувања, ќе примените метод наречен метод на визуелизација и асоцијација.

Со него, ќе ги промените апстрактните факти во ментални слики кои лесно се памтат.

Како да вежбате

Чекор 1: Претставете ја секоја ставка од списокот. Поврзете го сапунот со продавницата со замислување куп сапуница на патот до продавницата.

Чекор 2: Поврзете ја секоја слика со следната слика од списокот. Замислете пчели да летаат од меур од сапуница и да паѓаат на лист зелена салата.

Дополнителен совет: Обидете се да ги поврзете сликите за да можете да ја раскажете приказната. Тоа помага полесно да се запамети.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде