Станува збор за нарушување кое е присутно долго време меѓу нас и контрастот помеѓу тешкото искуство на болеста и отсуството на тажен крај.

Порано се сметаше за соматска болест, хипохондријата денес се дефинира како ментално нарушување кое се карактеризира со прекумерна и постојана грижа за можноста за постоење на една или повеќе сериозни и влошувачки соматски заболувања, вели д-р Домагој Видовиќ, психијатар во клиника во Врапче, Хрватска.

Пациентите често се жалат на физички заболувања или се окупирани со соматски изглед. Според современите истражувања, преваленцата на хипохондријата кај општата популација е од 0,8 до 4,5 проценти и не се пронајдени специфични фактори на ризик за развој на ова нарушување.

Се покажа дека страдалниците од хипохондрија имаат поголема веројатност да страдаат од анксиозност и депресивни нарушувања.

Современиот третман на хипохондрија е комбинација на фармакотерапија и психотерапија, каде што најчесто се препишуваат антидепресиви, а когнитивно-бихевиоралната форма на психотерапија се покажа како многу ефикасна.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде