Респираторната инсуфициенција се јавува како последица на опструкција на дишните патишта, намалени респираторни движења, нарушување на размената на гасови или слаба циркулација на крвта во белите дробови. Како последица на ова акутно или хронично нарушување на респираторниот систем, доаѓа до недоволно количество на кислород во крвта, а понекогаш и неможност да се отстрани насобраниот јаглерод диоксид.

Оваа опасна состојба се манифестира со брзо и отежнато дишење кое е придружено со обилно потење, срцева аритмија и сина кожа и слузокожа. Може да се јави во рок од неколку часа, до седум дена, а при првите симптоми потребно е итно да се оди на лекар, бидејќи последиците можат да бидат фатални.

Наглото влошување е придружено со тахикардија (забрзано чукање на срцето) и артериска хипертензија. Кожата е сина, топла и влажна. Лицето е подуено, очите светат, а очните јаболка се испакнати.

Зошто се јавува?

Неколку типови на состојби потенцијално може да резултираат со респираторна инсуфициенција:

Состојби кои го намалуваат протокот на воздух до и од белите дробови, вклучително и физичка опструкција од туѓи тела или маси и намалена способност за дишење поради лекови или промени во градниот кош.

Состојби кои го нарушуваат снабдувањето со крв во белите дробови. Тие вклучуваат тромбоемболични состојби и состојби кои го намалуваат излезот на десното срце, како што е десната срцева слабост и некои миокардни инфаркти.

Услови кои ја ограничуваат способноста на ткивото на белите дробови да разменува кислород и јаглерод диоксид помеѓу крвта и воздухот во белите дробови. Секоја болест која може да го оштети ткивото на белите дробови може да спаѓа во оваа категорија.

Најчести причини се (без посебен редослед) инфекции, белодробни заболувања, пулмонален едем, мозочен удар, повреди на мозокот, труење, невромускулни заболувања.

  • Како се препознава и дијагностицира?

Само лекар може да се посомнева дека пациентот развива слабост во дишењето, а првиот чекор е да се врати рамнотежата и да се подигне ниското ниво на кислород во крвта.

ИЗВОРМондо.рс
претходниот член,Психолошки совети како да избегнете манипулација
Следната статијаНовите случаи на меланом на кожата се очекува да се зголемат за 50% до 2040 година

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде