Со доаѓањето на подобро време, сите сакаат да излезат од затворениот простор и да уживаат во сонцето, но треба да се внимава. Според новото истражување, новите случаи на меланом се очекува да се зголемат за 50% во светот до 2040 година, со зголемување од 68% на смртните случаи.

Околу еден од пет видови на рак е меланом. Податоците на Меѓународната агенција за истражување на ракот проценуваат дека во 2020 година имало 325.000 нови случаи на меланом и 57.000 смртни случаи.

Студијата, објавена во списанието JAMA Dermatologie, покажа дека ризикот од развој на меланом е најголем во Австралија и Нов Зеланд, каде еден од 20 мажи и една од 30 жени се погодени од оваа болест до 75-тата година од животот.

Проценетата инциденца – бројот на нови случаи во одреден временски период – беше 36 пати поголема во Австралија отколку во многу африкански и азиски земји, додека највисоката стапка на смртност од рак на кожа беше забележана во Нов Зеланд.

Во суштина, тоа е поради нашата претежно светла популација која живее во земји каде што имаме многу високо ултравиолетово зрачење, рече коавторката на студијата, професорката Ен Каст од Институтот за меланом во Австралија.

Каст, исто така заменик-директор на Центарот Нарцис, рече дека весникот „нагласува колку е важно да се направат промени за да можеме да го намалиме влијанието на меланомот“.

Институтот за меланом во Австралија минатиот месец објави извештај во кој повикува на долгорочни инвестиции во национална кампања за превенција и подигање на свеста за меланом.

Врз основа на инциденцата на меланом во 2020 година, авторите на студијата процениле дека здравствениот товар од рак ќе се зголеми на 510.000 нови случаи и 96.000 смртни случаи ширум светот до 2040 година.

Проектираното зголемување на бројот на луѓе кои умираат од меланом во наредните децении во голема мера се должи на стареењето на населението, рече коавторот на студијата, професорот Дејвид Вајтман, епидемиолог во Институтот за медицински истражувања QIMR Berghofer.

Претседателката на Националниот комитет за рак на кожата, Хедер Вокер, која не беше вклучена во студијата, рече дека наодите не се изненадувачки, но ја истакна потребата од одржливи кампањи за подигање на свеста и превенција.

Со оглед на тоа што меланомот е таков рак што може да се спречи, би можеле да направиме повеќе на глобално ниво за да ги подобриме пораките за превенција, рече таа.

Потребни се некои важни мерки за да се спречи меланом:

  •  Секогаш носете крема за сончање и често нанесувајте ја
  • Облеката треба да покрива поголем дел од кожата што може да биде изложена на ултравиолетово зрачење
  • Избегнувајте комори за сончање
  •  Редовно проверувајте ја кожата
ИЗВОРСлободна Далмација
претходниот член,Една од најчестите последици од ковид е респираторната инсуфициенција, а еве како да ја препознаете:
Следната статијаПовеќе од 50 милиони евра граѓаните оставиле по приватните лаборатории за ПЦР тестови

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде