Научниците веруваат дека лицето кои може да се фокусира на детали има посебна вештина.

Бидејќи за ова е потребна голема концентрација, многумина не можат да се фокусираат на деталите.

Работодавците често укажуваат на фокусирање на деталите како еден од условите при вработувањето.

Магистер по психологија Ханан Парвез вели дека нашите предци немале многу потреба да обрнуваат внимание на деталите бидејќи нивните проблеми биле поедноставни.

Денес, со брзиот развој на технологијата, нашите мозоци се обидуваат да бидат во чекор со информациите. Тој посочува дека многу луѓе имаат потешкотии во одржувањето на вниманието поради ова.

Така, следниот пат кога ќе сфатите дека не можете да се фокусирате на нешто, застанете и размислете што ве одвраќа.

Некогаш, знаењето беше компонента што ги разликуваше луѓето во општеството. Најпаметните луѓе секогаш се движеле во највисоките социјални кругови и биле најценети.

Иако знаењето е сè уште високо ценето, денес е многу полесно да се добијат информации затоа што технологијата е на дофат на раката.

Сепак, за да решиме посложени проблеми, треба да ја имаме таа можност да се фокусираме на деталите, што не секој може.

Комплексни проблеми се едноставно отпорни на лесни решенија и основни правила. Треба подлабоко да размислите за нив, да ги анализирате и да ги земете предвид сите нивни компоненти за да се дојде до решение.

Колку повеќе податоци собира човек за проблемот, толку е поголема веројатноста дека проблемот ќе биде решен, објаснува Ханан.

Затоа, фокусот на деталите е важна карактеристика на надарените луѓе. Исто така, може да ни помогне длабоко да погледнеме во минатото и иднината.

Затоа работодавците бараат партнери кои знаат како да ги решат проблемите, како и оние кои се добри во планирањето затоа што таквите работници всушност им заштедуваат време и пари, ја завршуваат својата работа подобро и се поефикасни.

Луѓето не обрнуваат внимание на деталите од две причини: или мислат дека нема да им користи, или никогаш не наишле на големи проблеми.

Психологот објаснува дека кога сме принудени да решаваме сериозни проблеми, тогаш несвесно обрнуваме внимание на деталите.

Додека другите брзаат да го решат проблемот, генијалците седат настрана и чекаат „да се смири прашината“. Тие знаат дека работите тогаш стануваат појасни само тогаш.

ИЗВОРАло
претходниот член,Дали треба да јадеме овошје на празен стомак или во комбинација со друга храна?
Следната статијаКаква перцепција за времето имаат животните и како го доживуваат