Како животните доживуваат време? Од каде мачка знае дека е време да се нацрта пред сад со храна затоа што е точно 9 часот?

Ова однесување на мачката е само реакција на настаните во околината во која живее.

Мачката чувствува кога треба да бара храна благодарение на осцилациите во биоритамот – промени во нивото на хормоните, телесната температура и мозочната активност.

Организмот на животно, дури и човек, постојано поминува низ истиот циклус, кој се нарекува деноноќен ритам – за 24 часа, фазите се менуваат од состојба на длабок сон во состојба на максимална активност.

Јасно е дека животните имаат чувство за време, но сосема друго прашање е како тие го доживуваат текот на времето.

Се вели дека една човечка година е еднаква на седум кучешки години, но како кучето ги доживува? Дали затоа неговото време поминува побавно?

PixabayCat чувствува кога треба да бара храна благодарение на осцилациите во биоритмот

Во 2014 година, големо истражување за перцепцијата на времето кај животните навистина потврди дека животните имаат различни временски размери, односно искуства со текот на времето, и дека нивната телесна тежина и метаболизам имаат најголемо влијание врз тоа.

Како тие утврдија такво нешто пред се? Излегува дека перцепцијата на времето зависи од тоа колку брзо ги обработуваме сетилните информации.

Ако на животно му покажете светлина што трепери многу брзо, тоа ќе го доживее како зрак светлина и нема да го забележи треперењето.

За оние животни кои забележуваат дури и најгусти треперења – а тоа беа обично мали животни со бавен метаболизам, времето поминува бавно.

Истражувачите ги извршиле овие тестови на различни гуштери, птици, риби и цицачи и откриле дека колку е помало животното и колку е побавен метаболизмот, толку е побавно и нивното време во перцепцијата: малите животни живеат во бавно движење.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде