Стресот и напнатоста станаа секојдневен дел од нашите животи.

За да ги ослободиме, можеме да се опкружиме со растенија кои можат да ја ублажат мускулната тензија и да ја намалат зголемената срцева активност.

  • Лаванда

Лавандата се карактеризира со опоен мирис и совршена виолетова нијанса. Ова растение во куќата може да го подобри вашето расположение и да ви помогне полесно да заспиете.

Мирисот на ова растение има смирувачки својства кои помагаат да се намали нивото на стрес.

  • Дракаена

Ова растение во саксии е познато и како „Женски змеј“, а во некои делови од светот е познато и како „Дрво на змеј“. Во претходните времиња, се веруваше дека ова растение привлекува успех и среќа.

Покрај тоа, дракаена не бара одржување и не е љубител на силна сончева светлина и провев, а е одличен прочистувач на воздухот. Бидејќи ги апсорбира штетните честички од воздухот, ќе има повеќе кислород во вашата соба.

  • Бршлен

Бршленот е растение кое може ефикасно да го намали ризикот од болести кои се пренесуваат во воздухот и помага при алергии. Може да ги ублажи главоболките, нивото на стрес и да ви помогне полесно да заспиете. Идеален избор е доколку имате проблеми со астма.

  • Пеперминт

Ова растение има освежувачки и пријатен мирис бидејќи содржи ментол.

Како и во претходните случаи, помага да се намали нивото на стрес и да ви даде енергија.