Продолжуваме да бидеме сведоци на раст на енергенсите и струјата, а се случува да трошиме повеќе отколку што треба затоа што едноставно не сме свесни за некои трошоци, а еден од главните виновници за тоа е бојлерот.

Бојлерот е еден од уредите кои трошат најмногу струја во домот, кој заедно може да биде одговорен за дури 23 отсто од потрошената струја, пренесува večernji.hr.

За повеќето уреди, најочигледно решение е да ги чувате исклучени додека не се користат, а еве како можете да го „скротите“ електричниот бојлер, за кој експертите проценуваат дека е еден од најголемите енергетски вампири во домаќинството: имено, за само еден час работа, моќниот бојлер троши два киловати на час. Ако котелот работи два и пол часа секој ден, троши вкупно 150 kWh месечно.

Кај повеќето бојлери, температурата е претходно поставена, но за да заштедите пари, поставете го термостатот на бојлерот на економично загревање, односно на температура помеѓу 50 и 60°C.

Покрај тоа што е непотребно, прегревањето на водата (до 75 или дури 85°C) предизвикува поголема потрошувачка на електрична енергија, но и побрзо влошување на бојлерот и формирање бигор.

Затоа се препорачува редовно да се одржуваат електричните котли, односно бојлерот и грејачот да се чистат приближно еднаш годишно, а каде што водата е помека, тоа може да биде поретко.

Шушкањето, брмчењето и крцкањето на бојлерот кога е вклучен обично е јасен знак дека околу грејачот има наслаги од бигор кои треба да се отстранат.

Исто така, важно е да се напомене дека, за разлика од повеќето други апарати за домаќинство, бојлерот нема да троши помалку ако е постојано исклучен, бидејќи водата ќе мора повторно да се загрева секогаш кога ќе се вклучи.

Затоа електричниот бојлер се исклучува само кога нема да ви треба топла вода долго време.

Според експертите, најмалку струја се троши доколку бојлерот е правилно наместен и секогаш вклучен.