Ако имате мачка во вашиот дом, веројатно веќе сте свесни колку љубов и благодат носи врската со ова животно.

Но, студиите покажуваат дека дружењето со мачка ни носи многу повеќе придобивки отколку што можеме да замислиме.

Мачките имаат способност да го смират нашиот нервен систем, да нè забавуваат, да нè релаксираат и да будат топли емоции во нас.

Тие се едноставно исцелители на нашата душа.

Тој волшебен момент кога мачка се витка во скут и почнува да се врти додека работиме, гледаме телевизија или читаме книга – во тој момент емоциите автоматски се трансформираат од негативни во позитивни, умот се расчистува и се фокусираме на нешто нежно, меко и сакано.

Мачките се одличен избор за милениче бидејќи се тивки, независни и ако се здрави имаат долг животен век.

Покрај овие придобивки, друштвото од мачки може да има позитивен ефект врз нашето ментално и физичко здравје.

Сопственост на мачка може да донесе разни здравствени придобивки, а ова се 4-те најважни:

1. Тие ги намалуваат стресот и вознемиреноста

Пријателите на мачки знаат колку ритуалот на гушкање и играње со нивното домашно милениче може да го подобри нивното расположение и да донесе мир.

Мачките им помагаат на луѓето да умират болка и полесно да се ослободат од негативната енергија.

Тие се наши „терапевти“, а дружењето со нив го намалува чувството на вознемиреност и наскоро може лошиот ден да го претвори во добар.

2. Тие влијаат позитивно на одржување на здравјето на срцето

Истражувањата покажуваат дека сопствениците на мачки се помалку изложени на стрес и имаат помал ризик од срцеви заболувања.

Исто така, истражувањето спроведено на теми од страна на Американското здружение за истражување на мозочен удар покажува дека луѓето кои имаат мачки имаат помал ризик од срцев и мозочен удар.

3. Помал ризик од алергии

Во 2002 година, Националниот институт за здравство на САД објави студија која откри дека децата на возраст под една година кои често биле во друштво на мачки имаат подобар имунитет и имаат помала веројатност да развијат алергии – не само алергии на миленичиња, туку и други алергии.

4. Го намалуваат чувството на осаменост

Мачките се идеална компанија, пријател кој нуди безусловна убов.

Ако се чувствувате осамени, мачката е идеално милениче за вас.

Заблуда е дека мачките се помалку лојални животни отколку кучињата.

Ако им дадете љубов, тие ќе ви возвратат тројно повеќе.