Ирвин Јалом е професор на Универзитетот Стенфорд, еден од основачите на егзистенцијална психотерапија (модерна длабока психологија) и еден од најпознатите психолози во современиот свет.

Jалом е исто така извонреден писател, автор на десетина паметни и возбудливи книги што му го откриваат мозокот на читателот пред практичен психолог.

Составивме неколку извадоци од книгите и интервјуата на овој неверојатен човек:

  • Го најдов клучот за спасување живот: прво, сакај го само она што ти треба и второ, сакај го она што го сакаш.
  • Во наше време, никој не умира од горчливи вистини – изборот на противотров е преголем.
  • Најдобрите вистини се крвавите вистини искинати од тело на сопственото животно искуство!
  • Научивме голема лекција: животот не може да се одложува, мора да се живее сега, без да се чека викендот, одморот, времето кога децата ќе завршат факултет или кога ќе се пензионирате. Колку пати сум чул тажни извици: ракот ора над моето тело за да ме научи да живеам.
  • Она што често го имаме, почнува да нè има.
  • Осаменоста во никој случај не зависи од присуството или отсуството на луѓе во близина.
  • Надежта е најголемото зло, ја продолжува агонијата.
  • Бракот е свето нешто, но … подобро е да го уништите бракот отколку да дозволите бракот да ве уништи вас.
  • Очајот е цената што треба да се плати за самореализирање.
  • Не раѓајте деца додека не станете вистински креатори и не раѓате творци. Погрешно е да раѓате деца под влијание на потреба, погрешно е да користите деца за да ја исполните својата осаменост, не е во ред да го дизајнирате својата живот, произведувајќи друга копија од себеси.

 

ИЗВОРСтил - Курир / Foto: Profimedia
претходниот член,Ако одите на одмор во Албанија, еве кои мерки важат таму:
Следната статијаРазлика помеѓу силна и слаба личност според Сигмунд Фројд