Денес, Црквата и верниците слават празник посветен на преподобната Меланија Римјанка, христијанска светица од 5 век, која живеела во Рим.

Преподобната Меланија Римјанка е родена во Рим во богато и почитувано семејство.

Во согласност со нормите на однесување во тоа време, нејзините родители рано и насилно се омажиле за неа со одредена Апини.

Откако роди друго дете, таа се разболе сериозно. На сопругот му рекла дека ќе се опорави само ако тој се заколне дека во иднина ќе живее со неа како брат и сестра. Според легендата, сопругот го сторил тоа и Меланија се опоравила.

Сепак, семејството наскоро беше погодено од друга несреќа – и двете деца починаа. После тоа, Меланија и Апиниј го продадоа својот имот и ги распределија парите на сиромашните и црквата. Тие патувале во многу земји, правејќи добри дела и проповедајќи ја христијанската вера.

За сето ова време, Меланија држела строг пост и често се молела. Три пати годишно ги читаше целиот Свет Свет Писмо, Стариот и Новиот Завет. До крајот на својот живот, таа живееше со сопругот како со нејзиниот брат и пријател.

Овој светец починал во 439 година на 57-годишна возраст.

Во тоа време, таа веќе беше почитувана како мудра и богоугодна жена и остави два манастира – машки и женски.

Во Зрењанин има манастир Света Меланија, кој е посветен на неа.

Иако имала тежок живот полн со неволји и тага, преподобната Меланија останала упорна во својата вера и љубов кон Бога. Затоа денес таа е земена за заштитник на сите оние кои животот ги става пред тешки одлуки, тестирајќи ја нивната волја.

За да излезе посилна и непрекината вера, секој што ќе се најде во неволја на овој ден, треба да побара помош и милост од овој светец, со овие зборови:

Богобојазливоста е сигурно спасена во тебе, мајко, затоа што си го примил Крстот и си го следел Господ Христос. Со дела научивте да го презирате телото, сакајќи повеќе за душата на бесмртните нешта, затоа вашиот дух се радува со Ангелите, Света Мелани.

Исто така, Света Меланија Римјанка се смета за заштитничка на жените и девојчињата.

Молитвите до неа и Богородица, верува народот, ќе и донесат здравје и љубов на секоја дама.

ИЗВОРАло
претходниот член,Ледена бура од Шпанија се сели и на Балкан, подгответе се за снег!
Следната статијаДолгорочни последици од ковид19 врз здравјето на заболените