Синдромот Минхаузен (исто така познат како фактивно нарушување наметнато на себе) е нарушување на менталното здравје каде што фалсификувате, преувеличувате или предизвикувате физички, емоционални или когнитивни нарушувања.

Луѓето со лажни нарушувања постапуваат на овој начин поради внатрешната потреба да се гледаат како болни или повредени, а не да се постигне конкретна корист, како што е добивање лекови или финансиска добивка. Ова се разликува од незадоволството, каде што некој претерува или лажира болест за, на пример, да излезе од работа.

Ако имате синдром на Минхаузен, може да подлежите на болни или ризични медицински тестови и операции со цел да добиете сочувство и посебно внимание на луѓето кои се навистина болни. Може тајно да се повредите за да предизвикате знаци на болест.

Може да додадете крв во урината или да користите гумена лента за да ја прекинете циркулацијата на екстремитетот. Некои луѓе ќе се исечат или изгорат, ќе се трујат, повторно ќе ги отворат раните, ќе тријат измет или нечистотија во раната за да предизвикаат инфекција или ќе јадат храна контаминирана со бактерии.

Синдромот Минхаузен е именуван по Барон фон Минхаузен, германски офицер од 18 век, кој бил познат по разубавувањето на приказните за неговиот живот и искуства.

Повеќето симптоми кај луѓето со ова нарушување се поврзани со физичка болест – симптоми како што се болка во градите, стомачни проблеми или треска – наместо оние на ментално растројство. Додека некои симптоми се самонаметнати, други се претерани. На пример, можете да ги разубавите симптомите за губење на видот, напади, болки во зглобовите, главоболки, слабост, повраќање и дијареа.

претходниот член,Се роди бебе – лама во скопската зоолошка градина
Следната статијаМила Тодоровска: Дом за стари лица е добра варијанта не само за изнемоштените лица, туку и за старите лица кои се во добра здравствена состојба

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде