дома животен стил Дали треба да спиете во целосна темница?

Дали треба да спиете во целосна темница?

69
0

Некои луѓе преферираат да спијат во целосна темница, други, пак, спијат со пригушено светло или телевизор.

Долго време се сметаше дека тоа е прашање на индивидуална навика, но постои научно оправдана препорака дали треба да спиете во целосна темница и колку треба да биде осветлена вашата просторија.

Мало и пригушено светло се препорачува да осветлува мал дел од собата, но светлинските зраци да не удираат директно во вашето лице, а еве и зошто:

Луѓето кои спијат со мало светло во соба имаат помалку кошмари

Кошмарите настануваат поради потиснат страв. Стравот е поврзан со иреационални и необјасниви појави, а темнината е состојба која ја има таа мистериозност и непознатост што го стимулира стравот.

Контрола над просторот

Ако имате мало дете, малото осветлување ви дава целосна контрола над просторот која ви е потребна за навремена реакција кон детето доколку за тоа има потреба.

Луѓето кои спијат со пригушено светло се будат порано

Докажано е дека луѓето кои спијат со малку светло во собата, се будат порано од луѓе кои имаат апсолутна темница во собата. Светлината ви е свесен сигнал кој го праќате на потсвеста дека треба да се разбудите во точно определено доба бидејќи ве чека нешто важно.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде