дома информација Синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња: Што се крие зад мистериозната смрт...

Синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња: Што се крие зад мистериозната смрт кај новороденчиња

Синдром на ненадејна смрт е честа појава кај бебиња помеѓу 2 и 4 месец

496
0

Додека медицината не најде нови одговори, експертите се согласуваат дека освен следење, нема друга превенција, а сè уште е непозната за модерната медицина.

Кога детето ќе умре од ова појава, целосната обдукција, пребарувањето на местото на смртта и анализата на историјата на медицината обично не им даваат на лекарите никакво објаснување за загубата на детето, кое било сосема здраво пред да почине.

Незнаењето како се појавува синдром на ненадејна смрт кај новороденчињата е она од што многу родители се плашат и се плашат да го остават бебето само.

Синдромот на ненадејна смрт (СИДС) се смета за состојба кога дете на возраст под една година останува без живот во креветчето и нема објаснување зошто се случило тоа.

Овој синдром најчесто се јавува помеѓу вториот и четвртиот месец од животот, а се јавува почесто за време на студените месеци. Фактори кои создаваат потенцијален ризик се:

  • пушење, консумирање алкохол и дрога за време на бременоста,
  • недоволна грижа за бременоста,
  • предвремено родени бебиња и бебиња со подпросечна тежина при раѓање,
  • возраст на мајки под 20 години

Статистичките податоци исто така покажуваат дека смртта најчесто се јавува помеѓу вториот и четвртиот месец и дека СИДС е почеста кај момчињата отколку кај девојчињата.

Бројни студии покажаа дека најчестиот фактор на СИДС е спиењето на стомакот на бебето. Некои истражувачи веруваат дека поставувањето на бебето на стомакот создава притисок врз вилицата на детето, ги стеснува дишните патишта и го попречува дишењето.

Извор: Alo.rs

претходниот член,Француските владини и здравствени службеници ќе одговараат пред лицето на правдата поради бавниот одговор кон епидемијата
Следната статијаДали треба да спиете во целосна темница?