Дерик Филипс, дерматолог на клиниката Кадоган во Лондон, вели дека бањањето еднаш дневно е оптимално од социјални причини, но можеби не е апсолутно неопходно за вашето здравје.

Бањањето еднаш дневно е доволно за повеќето деца и возрасни да одржат социјално прифатливо ниво на лична хигиена и чистота, вели тој.

Меѓутоа, за разлика од социјални причини, капењето секој ден не е неопходно за нашето здравје.

Кожата се чисти и природно се лупи. Триењето помага да се отстрани физичката нечистотија и се подобрува перцепцијата за чистота, но тоа не е потребно.

Со други зборови, секојдневното туширање ќе ви помогне да го почувствувате мирисот и да се чувствувате свежо и чисто, но миењето на телото од глава до пети секој ден веројатно нема да ви помогне многу за вистинска хигиена.

Некои се загрижени дека туширањето всушност може да и наштети на кожата и да доведе до сувост, иритација, инфекција и нарушувања на микробиомот на кожата.

Друг дерматолог, д -р Адарш Мудгил, вели дека има малку докази за поддршка на оваа теорија и не мисли дека секојдневното капење е опасно.

Секојдневното капење не е потребно, но исто така мислам дека не е штетно за нашата кожа, за што во последно време се почесто се зборува во медиумите. Може да ја исуши кожата ако не ја навлажнете, но тоа е се што може да се докаже, рече тој.