Одржувањето риба во стаклени кугли датира од античка Кина.

Куглата со риба изгледа многу убаво и декоративно, но прашањето е дали е тоа најдобриот избор за чување риба.

Обично, куглата за држење риба се препорачува за почетници, бидејќи нема дополнителна опрема и е доста лесна за одржување.

Имено, ниту грејач, ниту филтер за вода, ниту пумпа не можат да се стават во топката, што го ограничува изборот на риба што може да се чува во тие услови.

Дури и рибите што можат да живеат во такви услови, како златна рипка и сијамски борец, живеат многу подолго и подобро ако им се обезбеди поголем аквариум со придружна опрема.

Поради малиот волумен од 2 до 5 литри, топката е ограничена на една, веројатно две помали риби. Идеално е да се обезбедат 1,5 до 2 литри вода за секоја риба, и дури 5 литри вода за златна рипка.

Водата во топката треба да биде во стагнација, односно да не е хлорирана.

На секои 4-5 дена, треба да се смени 30% од водата, а не целата содржина. Значи, треба да земете една третина од водата во топката и да ја замените истата количина со нова чиста, застоена вода.

Исто така, треба да ја земете предвид количината на храна што се дава на рибата. Нема потреба да претерувате, бидејќи водата многу брзо ќе се извалка.

Друг недостаток на топката е искривување на стаклото, кое инаку ја прекршува светлината, така што рибите имаат „искривена“ слика од надворешноста.

На долг рок, ова може да доведе до дезориентација на рибите.

Аквариумските топки можат да бидат многу декоративни дури и кога во нив се чуваат аквариумски растенија.

ИЗВОР021.rs
претходниот член,Еве зошто посегнуваме по алкохолен пијалок по доживеан стрес?
Следната статијаНевакцинираните се глупави? Не! Невакцинираните се луди!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде