Не мора да убедувате дете, ако не сакате, за постоењето на Дедо Мраз, но не ги уништувајте неговите илузии и да кажете дека не постои. Дајте му посоодветен одговор како: „Сè додека верувате, тој постои!“

Бајките отсекогаш постоеле и се составен дел од детството. Затоа, Дедо Мраз е важен дел од воспитувањето на секое дете. Тој е таму за да ја разбуди правдата кај детето и желбата дека еден ден ќе награди сè што е добро.

deda mraz

Дали децата треба да веруваат во Дедо Мраз?

Ако детето се соочи со проблеми без претходно запознавање со бајките и развојот на имагинацијата, тој ќе се чувствува несигурно и може да има трајни последици од ваквите трауми. Како возрасен, ќе биде доста несигурно, потешко да се донесуваат одлуки и да се борат против проблемите.

Децата се незаштитени и се чувствуваат несигурни, без оглед на целото внимание и љубов што ги примаат од околината. Верувањето во чуда им помага да се чувствуваат побезбедно. Во измислен свет, децата се преправаат дека се дел од него и со тоа практикуваат ситуации што ќе им помогнат полесно да ги решат проблемите.

Што ако некој ги разбие детските илузии за постоењето на Дедо Мраз?

На децата на возраст од три или четири години им е многу тешко ако нивниот постар пријател или сестра ги уништи нивните илузии тврдејќи дека Дедо Мраз не постои. Малите деца тогаш навистина можат да страдаат. Обидете се да им ја вратите магијата и вербата уште некое време додека не бидат подготвени сами.

Не кажувајте му на детето на кој било начин дека неговиот пријател рекол дека тој не постои, бидејќи тој не бил доволно добар, па Дедо Мраз не го посетува. На децата никогаш не треба да им се кажува дека детето не е добро. Многу е подобро да му кажете дека Дедо Мраз доаѓа само кај деца кои веруваат дека тој постои.

„Ако им кажам на децата за Дедо Мраз, тие секогаш ќе веруваат во лага!“

Ова е една голема заблуда на некои родители. Психолозите тврдат дека тоа апсолутно не е точно. Кога децата ќе престанат да веруваат во Дедо Мраз во вистинско време, тие нема да бидат разочарани.

За децата од предучилишна возраст е многу важно да веруваат во добрина и совршенство, да поминат што е можно подолго во светот на магијата и имагинацијата. Тие веруваат во Дедо Мраз и додека некој не ги наведе на тоа, тие не ги „треснуваат“ своите мали глави прашувајќи се дали тој воопшто постои.

Децата на кои им е одбиено да се развиваат преку имагинација, најчесто прераснуваат во циници и се вечно скептични.

Исто така, оние деца на кои секогаш им велеле дека Дедо Мраз не постои, и го виделе на филмови или на улица, силно сакаат тој да постои и потајно се надеваат, но тоа не смеат да им го признаат на своите родители.

Тие обично подоцна имаат негативен став кон новогодишните празници и шират негативна енергија околу нив во тој период. Слично е и со децата чија илузија беше уништена, а родителите не се обидоа да ја вратат. Нема причина да се развива и разгорува негативноста кај децата на кој било начин кон нешто што е навистина убаво.

ИЗВОРАло
претходниот член,Симптоми на депресија и како да спречите појава на депресија
Следната статијаВакцината на Модерна се приближува до одобрување од САД

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде