10.8 C
Skopje
Saturday, November 26, 2022

Работната сила во Македонија се соочува со „депрофесионализација“

Брзите промени во рамките на технологијата и техниката, влијаат и во начинот на работа. Активната примена на новите технологии и нивно усогласување со работниот...

Родови разлики: Жените на кои им недостасува сон се помалку мотивирани да работат од...

Има многу работи кои можат да доведат до недостаток на мотивација на работното место, некои можеби и самите сте ги доживеале. Според новото истражување...

Третина од деца на седумгодишна возраст во Македонија се со зголемена телесна тежина

Вкупно 32 отсто од децата на седумгодишна возраст во Северна Македонија се со зголемена телесна тежина, а 15 проценти се дебели, покажуваат најновиот Извештај...

Кучето може да биде ваш психотерапевт

Истражувачите регрутирале 19 здрави возрасни лица за да ја измерат нивната мозочна активност на неколку сесии, во присуство и отсуство на кучиња. Резултатите може...

Модел на луѓето од иднината: Изгрбавени, со големи черепи, раце како канџи и двојни...

Истражувачи создале гротескен модел наречен Минди, за кој велат дека дава увид во тоа како би можеле да изгледаат луѓето за помалку од 800...

Поврзаност на цревата и мозокот: Како исхраната влијае на однесувањето?

Кога сме под стрес, еден од општите совети е да вежбаме, да се занимаваме со омилени активности и да забавиме, но студијата на истражувачите...

Невронаука: Како функционира мозокот на адолесцентот?

Ова е комплицирана фаза во животот на младите луѓе на патот кон светот на возрасните, во која често наидуваат на препреки од кои не...

Луѓето во Европа прескокнуваат оброци за да ја намалат потрошувачката на храна

Околу 71 процент од потрошувачите на ЕУ ги промениле своите навики за трошење за да ја задржат храната на трпеза во услови на економска...

Нова надеж за луѓето кои страдаат од депресивни состојби, нова надеж

Луѓето кои доживуваат депресивни состојби често имаат проблеми со регулирање на негативните емоции и нивните физиолошки реакции на стрес. Во такви околности, дури и...

Студија: Девојчињата постигнуваат поголем успех во школо одошто машките деца

Девојчињата често добиваат повисоки оценки од момчињата со исти академски способности, покажа ново истражување. Италијанските научници спроведоа анализа на работата на десетици илјади ученици и...
7,777FansLike
189SubscribersSubscribe

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!