Повеќето луѓе не обрнуваат внимание на налепниците на кората од овошјето, но ги соблекуваат и ги фрлаат пред јадење. Дури и кога некој ќе ги забележи, ретко кој знае што значат тие декларации, бидејќи тие не се лепат без причина.

Покрај името, декларацијата содржи и број што открива информации и овоштарство.

Ако овошјето има декларација со четири броја и започнува со 3 или 4, тоа значи дека е одгледано со вештачко ѓубриво.

Тоа е, според земјоделските правила што се во сила во последниот половина век. Лимонот носи број 4033, а бананата 4011.

Најдобрите плодови носат број 9! Без пестициди!

Ако овошјето има пет броја, од кои првиот е 9, тоа значи дека е органски одгледано. Таквата декларација е гаранција дека се одгледува без ѓубрива и пестициди.

Органски одгледуваните банани го носат бројот 9411.

Ако бројот 8 е на етикетата, знајте дека овошјето е генетски модифицирано и може да се препознае со пет броја, од кои првиот е секогаш – 8.

Бананите со бројот 84011 гарантираат дека се генетски модифицирани.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде