Екстремно високите температури што во летниот период ја зафаќаат земјава, а особено главниот град, се причина за зголемување на користењето на клима-уредите во домовите, но и во автомобилите.

Придобивките од користењето се и повеќе од добредојдени, бидејќи никој не сака да „се пржи“ на +40 степени, меѓутоа никој не размислува за сериозните негативни последици од користењето на системите за ладење во возилата.

Секој што во својот автомобил има исправен клима-уред го вклучува за да патува во пријатна атмосфера од една до друга дестинација.

Сепак, користењето на клима-уредите треба да биде умерено, а температурата речиси секогаш да биде околу 24 степени, иако и таа е проблематична во Скопје, бидејќи на жешкиот асфалт во автомобил, температурата може да се искачи и до шеесеттиот степен.

Потребно е внимателно и свесно користење на клима-уредите, бидејќи секоја нагла промена на температурата може да предизвика сериозни здравствени проблеми за возачите.

Според докторите од скопската итна медицинска помош, мора да се внимава при користењето на клима-уредите во возилата и температурата секогаш да биде приспособена.

Кога се користи клима-уред во возилото, настануваат проблеми со циркулацијата, а доколку температурата надвор е 40 а во возилото 23-24 степени, се случуваат температурни шокови. Најчесто, при нагло излегување на високите температури се случуваат заматување на видот, вртоглавици, нестабилност, проблеми со одењето, губење на свеста – советува доктор од итната медицинска помош.

Треба да се направи адаптација на температурата доколку треба да се излезе од возилото. Да се отвори прозорецот за да се измеша воздухот, а потоа и вратите за да се приспособи температурата – вели тој.

Граѓаните велат дека не им придаваат многу значење на овие работи.

Проблематични се и возилата што воопшто немаат клима-уреди, а стојат на директна изложеност на сонце подолго време. Температурата во нив е повисока и за 20 степени од онаа што е надвор, а која во летните периоди е околу 40, па и повеќе степени.

Разликата помеѓу внатрешната и надворешната температура не смее да биде преголема, поточно не смее да биде поголема од 7 до 10 степени. Во спротивно, организмот нема да може за кратко време да се приспособи на наглата промена на температурата и на тој начин доаѓа до шок, кој негативно влијае врз здравјето на луѓето.

Долготрајната изложеност на ладниот воздух од клима-уредот исто така може да влијае и врз работата на метаболизмот. Особено внимание треба да им се посвети на најмладите, на децата, бидејќи предолгото присуство во климатизирана просторија може да доведе до инфекција во увото.

ИЗВОРНова Македонија
претходниот член,Направете домашна крема за сончање со заштитен фактор
Следната статијаСрбија, Македонија и Албанија ќе воведат е-наплата на патарини

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде