Мелатонинот е хормон што мозокот го произведува ноќе.

Тој помага во регулирање на деноноќниот ритам (24-часовен внатрешен часовник) и спиењето.

Изложеноста на светлина навечер може да го блокира производството на мелатонин – пишува Сузана Цибочи за Živim.hr.

Студиите покажуваат дека мелатонинот има и други важни улоги во организмот, сепак, овие ефекти не се разјаснети во целост.

Освен што е важен хормон произведен од епифиза и врз чие производство можеме делумно да влијаеме (ако легнеме на време и не го прекинуваме спиењето со вклучување на силно светло), мелатонинот е исто така многу популарен додаток во исхраната.

Кои се здравствените придобивки од земањето мелатонин?

Мелатонинот може да помогне при одредени состојби, како што се авионско задоцнување, нарушувања на фазата на спиење и будење, некои нарушувања на спиењето кај деца, вознемиреност пред и по операцијата …

Дали мелатонинот е корисен за превенција или третман на КОВИД-19?

Во тек е истражување за решавање на ефектите на мелатонин врз КОВИД-19 и тие сè уште се во рана фаза. Постојат неколку рандомизирани контролирани испитувања кои можат да ја поврзат корисноста на мелатонинот во превенцијата и третманот на ковид-19, но рано е да се извлечат заклучоци.

Дали мелатонинот помага при симптоми на рак?

До денес, неколку студии спроведоа студии за ефектите на додатоците на мелатонин врз симптомите на рак или несакани ефекти поврзани со третманот, но студиите беа на помал број испитаници и имаа мешани резултати.

Во третманот на рак, исклучително е важно да се консултирате со лекар за преземање на какви било додатоци во исхраната, бидејќи некои може да се мешаат во стандардните третмани за карцином или да имаат посебни ризици за луѓето со дијагностициран карцином.

Може ли мелатонинот да помогне при несоница?

Неколку студии покажаа дека мелатонинот како додаток во исхраната може да помогне или дека може да го скрати времето потребно за заспивање и да го подобри квалитетот на спиењето и неговото времетраење.

Со квантитет, се разбира, не треба да се претерува.

Докажано е дека 0,3 мг мелатонин успешно работи, а редовно земање мелатонин дава добри резултати во повеќето случаи.

Консултирајте се со лекар пред употреба. Лекарите обично препорачуваат 1-3 мг мелатонин да се зема еден час пред спиење.

Важно е да се знае дека нивото на мелатонин во телото се намалува со возраста.

Дали мелатонинот помага при ноќна работа?

Работата во смена вклучува и ноќна работа, што може да направи луѓето да се чувствуваат поспани на работа и да имаат потешкотии со спиењето во текот на денот.

Пред неколку години беа спроведени два прегледи на истражување што не доведе до јасен и конзистентен поглед на експертите за тоа дали мелатонинот може да го подобри квалитетот на спиењето на работниците во смена.

Првиот преглед на седум студии од 2014 година вклучи 263 учесници, а резултатите сугерираат дека луѓето кои земаат мелатонин можат да спијат околу 24 минути подолго во текот на денот, но другите аспекти на спиењето, како што е времето на спиење, може да не се променат.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде