Иако здравата шега е сосема во ред, некои луѓе можат да претераат, па сето тоа оди предалеку. Потоа, поединци може да развијат гелотофобија.

Шегата на ваша сметка е добра и многу ни помага да се претставиме и прифатиме. Има и такви луѓе кои не знаат да прифатат шега на своја сметка. Има и такви кои сакаат да се смеат на други луѓе, а тие шеги понекогаш се брутални и навредливи.

Како резултат на тоа, некои луѓе може да развијат гелотофобија или страв од исмејување. Луѓето кои патат од оваа фобија, во еден момент почнуваат да веруваат дека секоја шега е нивна потсмев. Поради тоа често избегнуваат да се шегуваат.

Многу ретко се слуша смеа од такви луѓе. Факт е дека многу „пациенти“ често пребрзо се смеат со голем дел од „театралноста“, објавувајќи вицови само во однос на блиски луѓе. Со оглед на тоа дека ова е нов концепт во психологијата, експертите сè уште не пронашле ефективни начини како да го надминат овој страв.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Денеска ќе биде значително потопло
Следната статијаНајава за целосно укинување на ковид сертификатите при влез во Македонија