Свети Јован Милостив е роден на Кипар во кнежевско семејство и бил израснат како христијанин уште од детството. Тој имал семејство, но неговата сопруга и децата починале рано, па останал сам.

Тој е познат по својата милост и побожност. Јован беше избран за патријарх на Александрија за време на царот Хилари и управуваше со Црквата десет години како вистински пастир и го чуваше од паганите и еретиците.

Тој беше модел на кроткост, милост и филантропија и рече: Ако сакате благородништво, не барајте го тоа во крв, туку во доблест, бидејќи тоа е вистинско благородништво.

Неговата милост и љубезност биле главните квалитети на неговата личност, па затоа сметал дека Бог не може да му е наклонет ако не им се покорува и не им помага на сиромашните.

Јован Милостивиот се слави од сите христијански цркви и се смета за светец на добрината. Затоа се верува дека на овој ден треба да бидете милостиви кон секој што ќе ве замоли за помош.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде