Ново истражување потврдува дека луѓето позитивни на КОВИД-19 се многу заразни во првите пет дена откако ќе развијат симптоми, па затоа е неопходно истите брзо да се изолираат, пишува Пословни.

Истражувањето објавено во Лансет, исто така, сугерира дека асимптоматските лица можат побрзо да го отстранат вирусот од своето тело и да бидат заразни за помалку време.

Во првата систематска анализа на овој вид, истражувачите анализирале податоци од 98 претходни студии за ширење на инфекција со коронавирус.

Истражувачите ги споредиле своите откритија за КОВИД-19 со уште два други сорта на коронавирус за подобро да разберат зошто сегашниот вид се шири толку брзо.

Откриле дека вирусното оптоварување (количина на вирус откриено во организмот преку различни фази на инфекција) на САРС-КоВ-2 (вирусот што предизвикува ЦОВИД-19) достигнува врв во горниот респираторен тракт на почетокот на болеста, помеѓу првиот почеток на симптомите и петтиот ден.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде